Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’

Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’. Tular mengenai seorang wanita bernama Ruth BaIIon yang baru sahaja habis waktu bekerja di Roma Boots di Dallas, terkejut besar selepas mendapati akaun banknya mempunyai baki simpanan berjumlah AS$37 juta (RM153 juta).Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’

BaIIon, yang juga ibu kepada dua orang anak tidak menyangka nasibnya begitu bertuah apabila menerima wang sebanyak itu.

” Saya seperti, woww biar betul kami tiba-tiba mempunyai banyak wang!”

Pada awalnya Balloon berharap seseorang betul-betul telah menghadiahkannya wang berkenaan, tetapi dia segera membuat semakan dengan pihak bank.

” Saya cuba bertanya dengan bank melalui pilihan ‘livechat’ (sembang), tetapi pilihan sembang itu telah ditutup untuk hari itu. Saya kemudian saya menghantar gambar kepada suami saya dan bertanya mengapa akaun bank kami adalah $37 juta!’Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’ – sajagempak.com

Balloon kemudian menghubungi suaminya yang berusia 39 tahun, Brian, kerana dalam masa sama dia berasa risau dan menganggap ia adalah penipuan (scammer). Malangnya, wang berjumlah AS$37 juta itu tersilap dipindahkan ke akaun banknya.

BaIIon berjaya bercakap dengan pihak LegacyTexas Bank yang memaklumkan kepadanya bahawa wang tambahan itu bukanlah keajaiban sempena Krismas tetapi kesilapan mudah yang berlaku.

Difahamkan seorang juruwang telah tersalah memasukkan nombor akaun yang panjang itu sebagai jumlah wang yang hendak didepositkan.

BaIIon kemudian mengembalikan semula wang berkenaan kepada bank simpanannya. Dalam tempoh yang singkat sebagai jutawan itu, dia memikirkan bagaimana dia dapat membelanjakan kekayaannya.

Bagaimanapun susulan kesilapan itu, BaIIon berkata, dia tidak bercadang mahupun mencuba menyimpan wang tersebut.

Namun, apa yang diharapkannya adalah ganjaran berupa terima kasih kerana menjadi pelanggan yang setia dan memaklumkan perkara tersebut kepada bank.

” Mereka telah memohon maaf dan suami saya menerima penjelasan bertulis daripada pengurus bank, tetapi mereka pastinya menganggap seolah-olah ia bukan perkara yang perlu diperbesarkan kerana ia hanya kesilapan perkeranian,” kata Balloon.

” Saya percaya mereka harus melabur sedikit lagi dalam sistem keselamatan mereka. Kita tidak boleh memasukkan jumlah wang yang besar begitu sahaja tanpa memberi amaran dan pengesahan.”Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’ – sajagempak.com

Meskipun wang berjuta ringgit itu sempat ‘singgah’ ke dalam akaun dia sekitar satu setengah hari sahaja, itu sudah cukup untuk dia memikirkan bagaimana dia boleh menghabiskannya.

” Pertama saya akan melakukan pengasingan 10%. Kemudian saya akan menderma wang itu dan saya akan melabur dalam bidang hartanah” ujarnya.

Tahniah buat wanita ini kerana mampu menangkis godaan wang berjuta ringgit dan melakukan tindakan yang sewajarnya, tapi kalau anda di situasi wanita ini, apa pula yang anda akan lakukan?

sumber : sajagempak

Baca juga cerita seterusnya

Kisahnya sebelum saya berkahwin dengan suami saya jatuh cinta dengan lelaki yang berusia sama dengan saya
admin, ini akaun fake saya. saya seorang perempuan berusia 31 tahun. saya betul-betul perlukan pandangan orang lain kerana saya tak berani nak mengadu pasal masalah ni dengan kenalan saya.

saya merupakan seorang isteri yang telah bekahwin selama 7 tahun tetapi kini dalam proses perceraian.
Kisahnya sebelum saya berkahwin dengan suami saya jatuh cinta dengan lelaki yang berusia sama dengan saya.

Beliau adalah seorang pemimpin aktivis mahasiswa ketika itu. Masa itu, saya sangat aktif dengan parti politik berhaluan agama. jadi saya malu untuk approach lelaki tersebut.

setelah beberapa bulan saya berkawan dengannya melalui media sosial tiba-tiba saya dapati dia berkahwin dengan isterinya yang sekarang. sepanjang masa itu, saya masih stalking FB dan twitter dia sehinggalah pihak keluarga mengaturka.

perkahwinan saya dengan suami saya, saya berhenti seketika untuk mengambil tahu mengenai cinta pertama saya.
Beberapa bulan kebelakangan ini, dia jadi popular kembali di media social dan tulisan atau tweetnya sering melintasi timeline saya.

Dia seorang aktivis hak asasi manusia. Saya menjadi rakan FB nya kembali. Saya cuba mendekatinya dan mula bersembang di messenger, kemudian whatsapp dan kemudiannya lagi sering membuat panggilan ke telefonnya.

Entah bagaimana, rasa cinta dan sayang tu berputik kembali. Saya minta untuk berjumpa dengannya. Perjumpaan kali pertama kami, saya terus meluahkan isi hati saya kepada dia. Dia pun kelihatan terkejut tapi saya tahu dia pun sukakan saya.

Saya memang mempunyai bentuk badan yang menarik dan rupa paras yang cantik. Cuma saya suka stay low profile. Pernah ditawarkan untuk menjadi model semasa saya belajar dulu tapi keluarga tidak izinkan. selepas dia pulang ke rumah, dia mesej saya.

Dia pun turut meluahkan isi hatinya kepada saya tapi dia tidak mahu meneruskan hubungan kerana dia kata dia bimbang kalau hubungan ni boleh menjejaskan nama baiknya.

Namun saya bersungguh-sungguh memujuk dia dan akhirnya dia cair dengan pujuk rayu saya. Kami semakin kerap berjumpa.
Sampai satu ketika, kami hampir buat keputusan untuk berkahwin dan bercerai dengan pasangan kami yang sekarang.

namun pada satu hari, tiba-tiba dia mesej saya bagitahu dia tak sanggup tinggalkan isterinya.
Dia masih nak bersama isterinya sedangkan isterinya banyak kali menzalimi diri dia termasuk pernah memalukan dia dihadapan keluarga isterinya.

Saya berasa sangat gelisah ketika itu. Dia mula menyekat semua akaun media socialnya daripada saya dan tidak menjawab telefon atau membalas mesej.

Saya merana berbulan-bulan menunggu balasan daripada dia sehingga hari ini. saya tahu dia memang ramai peminat tapi saya tak sangka dia akan tinggalkan saya begitu sahaja.

kredit : KRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*