Terkini-Tr@gedi tidak Sengaja Langg4r 8 Remaja Basikal Lajak, Tertd0h Dilepas & Dibeb4skan Mahk4mah Hari Ini

Jika ada dikalangan anda yang masih ingat, pada dua tahun lalu negara kita pernah kec0h dengan berita kem4tian membabitkan lapan remaja berbasikal yang dil4nggar oleh seorang wanita muda. Setelah dua tahun berlalu, kes kem4langan yang dilaporkan berlaku pada jam 3.20 pagi 18 Februari 2017 itu telah pun menemui jawapannya hari ini.

Menerusi laporan Berita Harian, tertuduh yang merupakan seorang jurujual wanita telah dilep4s dan dibeb4skan oleh Mahkamah Majistret Johor Bahru atas d4kwaan mem4ndu secara melvlu hingga menyeb4bkan kem4tian lapan orang remaja.

Bebas tanpa dipanggil membela diri

Mengikut laporan itu, Majistret Siti Hajar Ali membuat keputusan tersebut selepas mendengar hujahan pihak pendakwaan sejak k3s itu dibic4rakan pada 28 Mac 2017.

Siti Hajar memb3baskan Sam Ka Ting tanpa memanggilnya membel4 diri terhadap pertvduhan itu selepas pihak pendakwaan g4gal membuktikan k3s prima facie terhadap tertvduh di akhir k3s pend4kwaan.

Alasan pengh4kiman itu juga turut mengambil kira keter4ngan seramai 46 saksi pendakwaan yang dikemukakan sepanjang perbic4raan dengan 214 eksibit.

Jalan berbukit dan gelap

Sementara itu Siti Hajar dalam penghakimannya berkata, pembeb4san terhadap w4nita itu dibuat bersandarkan beberapa faktor termasuk situasi jalan berbukit yang gel4p dan bersel3koh

Katanya sitvasi itu menyeb4bkan pemandu tidak boleh menjangkakan terdapat kumpulan berbasikal yang ramai di jalan itu pada jam 3 pagi selain keadaan bah4ya itu sendiri dicipta kumpulan basikal lajak tersebut.

Berdasarkan keterangan pasukan penyi4sat, terdapat pokok besar di laluan berkenaan dan pencahayaan m4lap walaupun terdapat lampu di tembok pembahagi jalan.

Aktiviti itu (basikal lajak) sudah umum diketahui di situ (lokasi kejadian), terdapat aduan mengenai perlvmbaan basikal lajak di situ. Adalah munasabah mereka yang lalu di situ akan menjangk4 situ4si terjadi namun hanya terpakai kepada penduduk di situ dan mereka yang selalu menggunakan jalan itu.

Ia tidak adil kepada pengguna yang jarang menggunakan jalan itu atau penduduk yang tidak tinggal di situ.

Malah Siti Hajar juga berkata, hasil siasatan turut mendapati tertuduh yang pada ketika itu berusia 22 tahun tidak memandu di bawah pengaruh alk0hol, tidak menggunakan telefon bimbit serta turut memakai tali pinggang kaledar yang secara tidak langsung membuktikan wanita itu memandu dalam keadaan bert4nggungjawab dan berjaga-jaga.

Maka bersandarkan kepada alasan yang saya nyatakan sebentar tadi, jika saya memutuskan tertvduh untuk memb3la diri, beliau memilih untuk berdiam diri bagi pertuduh4n dikemukakan terhadap beliau.

Persoalannya adakah saya akan mensabitkan beliau berdasarkan kepada keterangan dikemukakan pihak pendakwaan. Jawapan saya adalah tidak. Dengan itu, tertvduh mesti dilepas dan dibeb4skan tanpa dipanggil memb3la diri.

Ka Ting sebelum ini didakwa menyebabkan kem4tian Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Sumber: Berita Harian, Sinar Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*