Siapa Masih Ingat

Siapa Masih Ingat Dengan Siti Musliha ? Dengan Lagu “Hujan Air Mata”. Ramai Tertanya-Tanya Kemana Menghilangnya Siti Muslihah

Masih ingatkah dengan Siti Musliha yang p3rnah popular sekitar tahun 90-an dulu? Aku membesar dengan melihat beli4u yang sering muncul di kaca TV3 dalam rancangan MHI kendalian Aziz Des4 ketika itu. Namun, selepas kemunculannya yang menyentap perasa4n orang ramai sekitar 1994 hingga 1996, Siti Musliha tiba-tiba ‘hilang’ tanp4 sebarang khabar berita….

Tiba-tiba, tadi aku terpandang satu post d1 facebook yang memaparkan gambar terbaru Siti Musliha. Lantas, terg3rak hati aku untuk berkongsi dengan kalian semua mengenai beliau b4gi membangkitkan nostalgia mereka yang pernah mengenali beliau selama in1. Juga untuk tatapan anda yang masih belum lahir ketika itu yang tidak t4hu menahu mengenai kisah Siti Musliha…..

Nama penuh beliau adalah Siti Musliha Mohd Mustafa. Dilahirkan pada 10 Januari 1983. Anak sulung kepada pas4ngan Mohd Mustafa Manap dan Rohani Atan ini dilahirkan dalam kead4an tidak normal. Beliau mengalami kec4catan seluruh anggota badan. Dil4porkan bahawa semasa lahir, beliau tidak mempunyai batang hidung, dan s4lah satu lubang hidungnya terletak di atas kening. Kedudukan mata beliau jug4 tidak normal…..

Setelah 11 tahun mengharungi hidup y4ng p3rit, Siti Musliha mendapat perhatian dari Datin Seri Dr. Wan Azizah yang pada ketika itu menghadiri program sekolah penyayang di Sekol4h Rendah Kebangsaan Bukit Damansara. Bermula saat itulah beli4u mendapat perhatian dari seluruh masyarakat dan mula muncul di telev1syen pada 1994….

Siti Musliha telah menjalani pembed4han re-construction pada kali pertama pada tahun 1984 di sebuah hospital d1 Adelaide, Australia. Pembedahan kali pertama ini telah memakan masa sel4ma 10 jam. Pembedahan dilakukan untuk membentuk wajah Siti Musliha. Selain itu, doktor juga telah menjalankan pembedahan untuk mem1sahkan jari beliau yang bercantum…..

Pada tahun 1988, Siti Musliha telah m3njalani satu lagi pembedahan untuk membetulkan kedudukan mata beliav. Manakala pembedahan ketiga telah dijalankan pada awal Ogos 1994 untvk membetulkan kedudukan hidung beliau yang sebelum ini dibentuk p4da pembedahan pertama. Kesemua pembedahan ini memakan belanja h4mpir 1 juta. Kos pembedahan tersebut adalah hasil sumbangan rakyat Malaysia yang prihatin pada masa itu untuk membantu Siti Musliha…..

Bidang Seni

Banjir air mata. Itulah ungkapan p4ling tepat menggambarkan kesedihan sesiapa saja yang menyaksikan kan4k-kanak istimewa, Siti Musliha muncul di televisyen menyanyikan lagu Huj4n Air Mata pada 1995. Sekuat mana pun cuba menahan perasaan, hampir setiap orang menangis atau sekurang-kurangnya sebak dan tersentap perasaan saat mendengar kanak-kanak istimewa berwajah cacat itu menyanyikan lagu kisah dirinya itu…..

Setiap kali klip video Siti Musliha menyanyikan lagu itu disiarkan di televisyen atau radio, ramai yang bersedia dengan sapu tangan buat pengesat air mata. Ia lagu daripada album Siti Musliha yang diterbitkan komposer Adnan Abu Hassan untuk mengutip dana bagi membiayai kos pembedahan muka kanak-kanak tersebut. Lagu itu juga layak hingga ke peringkat separuh akhir Anugerah Juara Lagu 1995. Selain pernah berlakon dalam sebuah drama yang dibintangi Zaidi Omar sebagai seorang ayah yang tidak dapat menerima anaknya yang c4cat…..

Kehidupan sekarang

Siti Musliha masih seperti dulu, tetap petah, bercakap lemah-lembut dan tersusun kata-katanya. Ungkapannya sentiasa merendahkan diri. Siti Musliha juga sekarang ini terpaksa bernafas melalui mulut selepas hidungnya kembali tersumbat berikutan tumbesaran yang dialaminya…..

 

Ketika ditemuramah oleh akhbar Utusan pada tahun lepas, Siti Musliha baru saja pulang daripada menunaikan umrah. Menurutnya, beliau bukan menghilangkan diri. Tapi mendekati Ilahi. Menariknya, beliau bukan sahaja berbakat dalam bidang nyanyian. Tetapi juga berkebolehan menghabiskan 30 juzuk ayat suci Al-Quran…..

Doa Siti Musliha di hadapan Kaabah :

”Ya Allah ya tuhanku, aku bermohon kepada-Mu, pulihkan pancainderaku agar aku dapat melihat dengan jelas dan merasai kehebatan ciptaan-Mu di alam ini. Ya tuhanku, pelihara juga kesihatanku agar dapat aku terus beribadat kepada-Mu tanpa perasaan jemu…”….

SUMBER:seringgitduaposen | lastnews21h

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*